Blogs over Burnout en stress gerelateerde klachten
Wekelijks verschijnt er weer een nieuwe blog over allerhande onderwerpen in relatie tot burnout en stress gerelateerde onderwerpen. Wil je ons blog volgen en wil je op de hoogte gehouden worden wanneer er weer een nieuwe blog op onze pagina is toegevoegd. Meldt je dan even aan via onze contact pagina of (klik hier)
Onzekerheid en burn-out

Steeds meer wordt er onderzoek gedaan naar de verbanden waaróm iemand burn-out raakt. Inmiddels steekt ‘onzekerheid’ steeds meer de kop op. Eigenlijk ook niet heel erg verrassend, want: vaak zijn mensen die onzeker zijn, ook juist degene die de welbekende ‘lat’ (te) hoog leggen voor zichzelf. Feit is dat het in ieder geval een behoorlijke belemmering kan zijn op weg naar je herstel. We gaan eens meer inzoomen op onzekerheid. Dat het meer is dan onzeker zijn over jezelf, zal aan het einde van dit blog duidelijk worden. We gaan om te beginnen eerst kijken naar de verschillende vormen van onzekerheid. Want ook hierin zitten zowel raakvlakken als tegenstellingen.
Onzekerheid over jezelf
Het is geen ‘rocket science’, om te weten dat zelfvertrouwen een mens goed doet. Helaas zijn we niet altijd even zelfverzekerd. Mede door alle media, wordt een ideaalbeeld geschetst en worden we geacht om wondermensen te zijn die alle ballen in de lucht kunnen houden: de perfecte werknemer, de altijd vrolijke partner en ouder en daarnaast ook nog in staat om alle vriendschappen te onderhouden, te sporten en de hobbyclubs na te lopen. Wanneer we niet aan dit ‘verwachtingspatroon’ kunnen voldoen, die we eigenlijk onszelf aanmeten, hebben we het gevoel te ‘falen’. Maar faal je als je niet 24/7 vrolijk en opgewekt bent? Dat je niet overal in uitblinkt? Nee! We kunnen nu eenmaal niet overal goed in zijn, of hoog scoren.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Angst en weer vertrouwen krijgen in de toekomst

Helaas is het meer regel dan uitzondering, dat burn-out gepaard gaat met angst. Het begint met veel onzekerheid en negatieve overtuigingen, waardoor je werkplek, opeens steeds minder aantrekkelijk begint te worden. Met een scala aan catastrofaal denken, ben je volop bezig om in te vullen wát er allemaal fout kan gaan tijdens je werk. Het gevolg is dan ook: Er gaan dingen niet goed. Logisch, alles wat je aandacht geeft dat groeit! Je lontje wordt steeds korter, je vergeet soms dingen en het wordt steeds lastiger om jezelf te concentreren tijdens een vergadering. Je hartslag gaat omhoog en het liefst wil je weg. Je begint te zweten, en je denken begint onsamenhangend te worden. Angst is een slechte raadgever. En als jij eenmaal thuis bent aangekomen, is het breekpunt daar.
Acceptatie van ‘falen’
Sinds burn-out niet meer weg te denken is uit ons leven, zijn de onderzoeken naar burn-out verdergegaan. Inmiddels weten we nu ook, dat vooral mensen die de lat (erg) hoog te leggen voor zichzelf, een hogere kans hebben om burn-out te raken, dan mensen die zich hierdoor niet, laten beïnvloeden. Kijken we nog iets dieper, dan zien we dat in het verlengde hiervan, veelal faalangst schuilgaat.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Corona en de psychische werking op ons brein

Tot voor kort waren steden volledig getransformeerd tot ‘spookstad’. Het lekker in een park relaxen of naar een dierentuin gaan, begint nu pas weer tot de mogelijkheden te gaan behoren. Toen eenmaal bekend werd dat virus zich vrij eenvoudig verspreidt via menselijk contact, zagen met name de kwetsbare groepen, die een hoog risico op complicaties hebben, het (fysieke) contact met andere mensen als een potentieel gevaar. Zo houden we nu als vanzelfsprekend anderhalve meter afstand van elkaar, en is het haast onwerkelijk om op tv mensen wel dichtbij elkaar te zien staan. Maar hoe gaat het verder? Want nog even en de beperkingen worden opgeheven. Kunnen we nog terug naar het ‘oude normaal’, of blijft er een tweedeling onder de mensen bestaan?
Afstandelijkheid en huidhonger
Niemand had kunnen voorzien dat Corona, een dusdanige impact zou krijgen op ons leven. Vanaf het moment dat er overvolle IC’s waren, er thuisgewerkt diende te worden, en vooral: afstand houden! Vergde veel van onze flexibiliteit. Voor de meeste mensen is het thuiswerken geen pretje, zeker niet als er (kleine) kinderen in het gezin zijn, die ook al niet naar school toe konden en mochten. Maar je hebt een serieuze uitdaging als je een online vergadering wilt bijwonen, terwijl de kids elkaar met veel kabaal, achternarennen door het huis.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out bij kinderen

Kinderen horen zich geen zorgen te hoeven maken. Ze hebben weinig tot geen verplichtingen en groeien (meestal) op in een beschermde omgeving en het spelen met andere kinderen maakt het leventje compleet. Toch is de realiteit helaas ook weleens anders. Wanneer een kind te veel druk ervaart, bestaat de kans dat het kind burn-out raakt. Een diagnose die heftig is. Lees in mijn blog over de symptomen en wat er zoal aan oplossingen voor handen zijn. De cijfers zijn in verhouding schrikbarend hoog! Namelijk tussen de 4% en 8% van de kinderen tussen de 0 en 12 jaar hebben een angst- en/of stemmingsstoornis en bij jongeren vanaf 13 jaar en ouder, heeft zo’n 10% last van een angststoornis aldus het Nederlands Jeugdinstituut.
De eerste tekenen
Omdat een burn-out vaak sluipend te werk gaat, heeft het kind vooral eerst te maken met klachten die wat vaag zijn, of onder het kopje algemeen kunnen worden weggeschreven. Lichamelijke klachten als hoofd- en buikpijn zijn veel gehoord. En daarnaast lusteloosheid en slaapproblematiek. Als ouder zijnde komt burn-out niet direct bij je op. We denken dan meer aan een onderliggend griepje of bij buikklachten dat het kind te veel gesnoept zal hebben.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en geluid

Het onderwerp van mijn nieuwe blog, zal bij sommigen de wenkbrauwen doen fronzen. Want wat heeft geluid nu te maken met burn-out? Nou meer dan je denkt! Echter is dit wel onder te verdelen in verschillende categorieën, maar hiermee geef ik je nieuwe inzichten ten aanzien van Tinnitus, hoog gevoeligheid en wat burn-out voor een aandeel heeft hierin. Het inzicht die je hierdoor krijgt, stelt je in staat om op een andere manier te kijken naar hetgeen je mee worstelt. Zo kun je jouw hoog gevoeligheid voor je laten werken, en leren leven met Tinnitus, want door de oorsprong te kennen, is het bij acceptatie hiervan, toch een stapje makkelijker geworden.
HSP en input van buitenaf
Het staat inmiddels vast dat een HSP (Hoog Sensitief Persoon), een gevoeliger zenuwstelsel hebben. Dit veroorzaakt dat geluiden veel heftiger binnenkomen. Zo schrikt een HSP vaak veel sneller en raak je bij drukte al snel overprikkeld en vermoeid. Je batterij loopt voor je gevoel leeg. Je kunt je dan ook voorstellen dat als je (langdurig) onder stress staat, mede door de extra overprikkeling, het risico op burn-out toeneemt.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en ademhaling

Sinds de Corona-crisis huishoudt in de wereld, stijgen het aantal werknemers met burn-out klachten, nog steeds schrikbarend. Recente metingen geven aan dat het nu al 1 op de 7 werknemers, te maken krijgt met burn-out (klachten) en hierdoor uitvallen. Het lichaam wat constant op scherp staat, het veelal vanuit huis werken, in niet de meest ideale omstandigheden, dragen bij aan deze hoge cijfers. Het simpele gesprek bij de koffiemachine op het werk, is inmiddels lang geleden en het ‘oude normaal’ lijkt plaats te maken voor het ‘nieuwe normaal’, waarbij thuiswerken steeds meer de tendens wordt.
Adem in, adem uit…
Bij spanningen, zien we dat de ademhaling ‘hoog’ zit. Wanneer je bemerkt dat jouw ademhaling vooral hoog in de borst zit, is het van groot belang dat je (weer) leert om je ademhaling via de buik te laten gaan. Ik hoor je bijna denken: ‘Maar ademen gaat toch vanzelf?’, dat klopt! Alleen als we de vergelijking maken als we ergens van schrikken, dan houden we onze adem in, bij ‘vals alarm’ gaat de ademhaling met vaak een diepe zucht gepaard, waarbij de ademhaling weer herstelt en automatisch vertraagt.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out: genetisch bepaald?

Inmiddels is er gelukkig al meer bekend over burn-out raken. We weten nu ook dat het niet van vandaag op morgen ontstaat, maar dat er vaak langdurige, stresserende factoren aan vooraf gaan. Variërend van maanden tot jaren, waarin we stelselmatig over onze grenzen heengaan en burn-out zich als een wurgslang om ons heen wikkelt. De chronische stress draagt ertoe bij dat we ook te veel aan stresshormoon produceren. Het is dan ook bijna een A B C’tje, wat hiervan de gevolgen zijn. Burn-out!
Waar merk je het aan?
Om te beginnen zijn het meerdere symptomen waarmee je te maken krijgt als je burn-out raakt. Dit varieert van geen energie hebben, ernstige slaapproblematiek, piekeren, een verminderde weerstand, (zeer) kort lontje en een houding ‘wat-kan-mij-het-nog-schelen’. Dit maakt dat je eigenlijk niets liever zou willen, dan weg zijn. Weg van alles, weg van het zware gevoel, weg van de stresserende factoren. Alleen werkt het niet zo eenvoudig. Wanneer je toe zou geven aan je vluchtgedrag, verandert er nog steeds niets aan jouw manier van omgaan met stress, geen ‘nee’ kunnen zeggen en te veel werk op je bordje krijgen, omdat je het gevoel hebt dat alleen jij de aangewezen persoon bent om de klus te kunnen klaren.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en vluchtgedrag

Zie je herkenning in de volgende zinnen? Bij jezelf, je partner die burn-out is of een andere dierbare? ‘Ik ben er klaar mee!’, ‘Ik trek het niet meer’, ‘Ik voel mezelf niet meer happy, en wil weg hier!’. Dit kunnen tekenen zijn dat er sprake is van vluchtgedrag. Hoe werkt dat nu precies? Vaak begint het wanneer het lastig voor je is om ‘nee’ te zeggen. Je bent enerzijds trots dat je werkgever je steeds meer projecten geeft, maar als het begint over te lopen, mede door andere zaken die spelen, zoals (financiële-) problemen binnen je thuissituatie, is de fundering gelegd om op een zeker moment hinder te ondervinden van vluchtgedrag.
Maar als ik het niet doe, wie doet het dan?
Een groot verantwoordelijkheidsgevoel, en het idee onmisbaar te zijn, maakt dat je doorgaat met projecten aannemen, terwijl je al omkomt in het werk. Toch is het van belang je grenzen duidelijk aan te geven. Niet leuk, maar uit zelfbehoud, een noodzaak! Alleen daarin spelen weer facetten mee als: ‘Straks raak ik mijn baan kwijt’, ‘Ik ben de enige in het bedrijf die dit kan’. Misschien een verrassing, maar zelfs als jij er niet zou zijn, draait het bedrijf echt wel door. De boog kan niet aldoor gespannen staan, zorg daarom ook voor voldoende ontspanning. Maak het vooral bespreekbaar, om te voorkomen dat je in spagaat komt te staan en te lang over je grenzen heengaat, met alle gevolgen van dien!
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en voeding

Gezonde voeding draagt bij aan een gezond lichaam. Zo nemen we wanneer we wanneer we verkouden worden, meer vitamine C en Zink. Alleen wanneer we burn-out zijn is het mede door het gevoel alsof je door gesmolten asfalt loopt, een enorme opgave om goed voor jezelf te zorgen, zeker op het gebied van gezonde voeding! Nu is het niet zo dat gezonde voeding burn-out kan voorkomen, en (helaas) kan het ook niet het burn-out zijn genezen. Waarom dan toch gezonde voeding? Wat vaststaat is dat een gezond voedingspatroon kan bijdragen aan meer energie en onze stemmingen. Vandaar dat we deze keer gaan kijken welke voeding juist wel een positieve bijdrage kan leveren aan ons herstel, en welke producten je beter kunt laten liggen.
De wondere wereld van de menselijke fabriek
Wanneer je (dreigt) burn-out te raken, is het veelal een aaneenschakeling van klachten die ons een signaal geven dat het niet ‘goed gaat’. Veel te lange dagen, aldoor maar op scherp staan, slaapproblemen door het piekeren, moeite met ontspannen, wat op den duur zijn tol gaat eisen. Je eetlust neemt af, of juist enorm toe en om de energie in je lichaam een boost te geven, heeft het lichaam behoefte suikers. Een chocoladereep of energie drank, geven weliswaar voor een (zeer korte) periode wat energie, door de snelle suikers. Maar als we dit eens onder een vergrootglas leggen, zien we dat uitgerekend deze stoffen, juist een averechts effect hebben en dus het lichaam juist extra belasten! Tijd om in te grijpen en eens kritisch naar je voedingspatronen te kijken, want wat is nu wel verstandig om te eten?
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en communicatie

Het is de toon die de muziek maakt… deze zin is in communicatie een heel belangrijk gegeven. Alleen wat als je burn-out bent? Is het dan ook mogelijk jouw taalpatronen anders in te zetten, zodat je wél begrepen wordt in hetgeen je wilt overbrengen? Loop jij ook aan tegen het feit dat het lijkt alsof de communicatie tussen mensen die dicht bij je staan, soms op vierkante wielen gaat? De levenservaring en ook onze persoonlijkheid, heeft invloed op de wijze van communiceren. Zo is voor iedereen de wijze van communiceren anders. Met dit blog proberen we wat meer inzichten mee te geven, waarom communicatie niet altijd zo vanzelfsprekend is als we denken.
Ik ben ik, en jij bent jij
Ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is. We hebben allemaal zo ons eigen referentiekaders. Dit alles heeft te maken met zowel levenservaring maar ook een deel opvoeding en karaktereigenschappen spelen hierin een grote rol, hoe we reageren in communicatie. Hierdoor zijn we het (gelukkig) niet altijd met elkaar eens.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en sporten

Wanneer je de diagnose burn-out hebt gekregen, vallen ook de puzzelstukjes ineen waarom de vuilcontainer aan de weg zetten, al voelt alsof je een marathon hebt gelopen. Je energielevel is enorm laag. Mensen die weten dat je burn-out bent, kunnen je overladen met weliswaar goedbedoelde, maar ongevraagde adviezen. Deze keer behandelen we het sporten als je burn-out bent. Je kent het vast wel, die goede vriend(in) die zichzelf mega fit voelt sinds hij/zij is begonnen met hardlopen. Het klopt dat hij/zij goed in zijn/haar vel zit en ook nog eens wat overtollige lockdown kilo’s is kwijtgeraakt. Toch moet je er zelf niet aan denken, hoe vaak er ook wordt voorgesteld, om eens ‘lekker mee te gaan’. Maar is het ook echt waar dat je ervan opknapt? De balans is uit je stressmechanisme, hierdoor ontbreekt het je nu aan energie.
Doseren is het toverwoord
Er is gebleken dat wanneer je in beweging komt, je beter herstelt. Echter is het minstens zo belangrijk, om juist nu wel te luisteren naar je lichaam. Zeker wanneer je nog heel erg snel vermoeid bent. Als je dan gelijk in de hoogste versnelling gaat, kost het je zoveel energie, energie die je eigenlijk al te kort komt. Daarom is het rustig opbouwen van je conditie eigenlijk een must!
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Recruitment en burn-out stigma’s

Het lijkt haast niet mogelijk te zijn maar helaas, de waarheid is heel hard. Onderzoeken hebben aangetoond dat wanneer een sollicitant ‘burn-out’ op het cv heeft staan, minder kans hebben om te worden uitgenodigd voor een (vervolg-) gesprek. Een oerwoud van stigma’s, waarin bijna geen doorkomen aan is. Een onderzoek wat is gedaan aan de UGent, waarbij 1700 fictieve kandidaten werden beoordeeld door 425 Vlaamse recruiters. Wat alle kandidaten gemeen hadden, was dat ze een periode in hun carrière kenden, waarin ze niet werkzaam zijn geweest. Wat varieerde van burn-out, fysieke verwondingen, persoonlijke redenen, tot werkloosheid. Hoe verrassend is de uitkomst van dit onderzoek dat kandidaten met een burn-out verleden, de laagste kans hadden op een vervolggesprek. (Bron: UGent).
Onkunde?
Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat de recruiters van mening zijn dat een potentiële kandidaat met een burn-out verleden, minder stressbestendig is. Om dan door te vloeien naar het volgende stigma: mensen met een burn-out verleden, zouden een hogere kans hebben om uit te vallen wegens ziekte.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Re-Attach at Work: een kijkje in de keuken

Deze keer neem ik de lezers graag mee om een kijkje in de keuken te nemen, van Re-Attach at Work. Omdat ieder mens verschillend is, lever ik uitsluitend maatwerk. Een traject is dan ook volledig afgestemd op jouw wensen en past binnen de bedrijfscultuur van de organisatie waar je werkzaam bent. Sinds het thuiswerken is genormaliseerd, zijn de cijfers van mensen met de diagnose burn-out, schrikbarend toegenomen! Het burn-out zijn kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder een verzameling aan reacties van inmiddels energieke werknemers en zelfverzekerde individuen, die met succes het traject hebben doorlopen. Nadat de afronding een feit is, doe ik altijd een klanttevredenheidsonderzoek. Dit bestaat uit een korte vragenlijst en ruimte voor feedback.
Verhalen uit de praktijk
“Ik ben meermaals burn-out geweest en kwam daardoor thuis te zitten. Helaas zat ik hier weer tegenaan toen ik door mijn werk in contact kwam met Cecile. Wat zij bij mij in een sessie heeft kunnen doen, is haast niet te omschrijven.
Ik had angst- en paniekaanvallen, werken deed ik nog wel maar met grote moeite...”
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burnout en eetstoornissen

Als we een eetstoornis onder de loep nemen, is inmiddels bekend dat diverse factoren hierin een rol spelen. Hierbij kun je denken aan ingrijpende en/of traumatische gebeurtenissen, waarbij aanleg, persoonlijke karaktereigenschappen en omgeving een behoorlijk aandeel hebben bij het al dan niet ontwikkelen van een eetstoornis. Tel hierbij het verknipte ideaalbeeld wat in de media geschetst wordt, van de veelal graatmagere modellen, maakt dat met name jonge mensen, in hun pubertijd of net daarna, een eetstoornis kunnen ontwikkelen.
Profiel
Bij een eetstoornis zien we vaak de volgende persoonlijke eigenschappen ontstaan. Wat direct opvalt is dat veel van deze eigenschappen ook te zien zijn bij mensen die burn-out zijn of er is deels sprake van een overlapping.
Negatief zelfbeeld
Weinig tot geen zelfvertrouwen
Perfectionisme
Bang voor afwijzing/buitensluiting
Moeite met het uiten van emoties
Depressieve gevoelens
Het is duidelijk dat het menselijk lichaam onder deze hoge spanningsboog, vroeg of laat de flexibiliteit het laat afweten, met als gevolg niet meer verder kunnen. Dit resulteert in de valse overtuigingen dat je ‘niet goed genoeg bent’, een ‘opgever’ en ‘niet beschikt over de juiste kwaliteiten’.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burnout en autisme

Uit onderzoeken is gebleken dat een burn-out bij autistische mensen aanzienlijk hoog ligt. Waarbij duidelijk naar voren komt, en dat zij juist in een fase van uitputting komen, om maar te functioneren zoals het van hen ‘verwacht’ wordt. Door langdurig onder deze te hoge spanningsboog te leven, kan het gevolg hiervan een burn-out zijn. Hoewel er steeds meer bekend wordt over autisme, blijkt het nog vaak een lange zoektocht te zijn, alvorens de juiste diagnose wordt gesteld. Dat naast autisme, vaak ook sprake is van co-morbiditeit, is inmiddels een bekend gegeven. Dat burn-out als bijkomende diagnose steeds meer aan terrein wint, is op zijn zachtst gezegd, zorgelijk.
Autistische burn-out
Gediagnosticeerde mensen met autisme, gebruiken geregeld de term: autistische burn-out. Hiermee wordt duidelijk weergegeven, dat de uitputting, overprikkeling, (werk-) druk én perfectionisme, oorzaak kunnen zijn van meer gezondheidsproblemen, verlies van plezier in het leven, waarbij zelfs suïcidaal gedrag kan ontwikkelen. Het wat drukker hebben, is op zich niet alarmerend. Alleen bestaat het risico om ongemerkt in een neergaande spiraal terecht te komen, waarbij op den duur zelfs de lichtste inspanningen aanvoelen als overbelasting.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burnout en ReAttach at Work

Inmiddels worden mijn wekelijkse blogs veel gelezen, dus hoogtijd voor een hernieuwde kennismaking: wie is de persoon achter Re Attach at Work? Mijn naam is Cecile Knook. Gelukkig getrouwd met Max, en samen hebben we twee schatten van kinderen. Het ondernemen en er ‘te zijn’ voor onze medemens, zit in ons DNA. Tel hierbij een flinke dosis ervaringsdeskundigheid op, in combinatie met opleiding tot ReAttach therapeut, dan is de basis van waaruit ik werk geboren; namelijk vanuit mijn hart. Er is niets zo fijn als mensen te mogen begeleiden naar een gelukkiger leven. Uit ervaring weet ik dat je eerst je diepe dalen moet kennen, om weer te kunnen genieten van gelukkig zijn.
Wat is ReAttach?
De behandeling ReAttach, is ontwikkeld door Paula Weerkamp-Bartholomeus. Het leert mensen op een betere manier informatie te verwerken. Ook wanneer er sprake is van ‘oude gewoonten’, dan kun je door middel van ReAttach therapie, alsnog op de juiste manier verwerken en het een plekje geven. Omdat er bij ReAttach niet gesproken hoeft te worden door de cliënt, maakt het zeer laagdrempelig! Doordat het een snelwerkende methode is, zien we al goede resultaten bij een aantal behandelingen, die in een tijdvak van drie maanden verspreid zijn. ReAttach kan als systemische interventie worden ingezet bij: burn-out klachten, mensen met psychotrauma, zowel kinderen als volwassenen, hechtingsproblematiek en psychosomatische klachten.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burnout en pesten

Bij pesten wordt veelal gedacht aan kinderen, waarbij ‘het pispaaltje’ van de school, door meerdere klasgenootjes gepest wordt vaak onder groepsdruk, uit angst dat de pestkoppen zelf slachtoffer worden. Helaas is ook op de werkvloer, waarbij we toch te maken hebben met volwassen personen, die naar je hoopt, oorzaak/gevolg kunnen overzien, toch nog veelvuldig te worden gepest op het werk. Wist je dat rond de 40% van de gepeste personen, met burn-out te maken heeft? En dat mensen die slachtoffer zijn van pesten, drie keer zoveel ziekteverzuim op zijn of haar naam heeft staan? Kortom, laten we eens verder kijken naar de gevolgen.
Vormen van pesten
Pestgedrag gaat ver… het kan variëren van het vernederen of bekritiseren van een collega, in extreme gevallen wordt het slachtoffer bedreigd, gechanteerd (wanneer degene die pest een leidinggevende is), tot het daadwerkelijke fysieke aanvallen van het slachtoffer. Dan is er ook nog seksuele intimidatie, waarbij er seksueel getinte opmerkingen worden gemaakt tot het ongeoorloofd aanraken van het slachtoffer. Wanneer iemand niet in ‘de groep’ past, volgens de pestkoppen, zie dat mensen worden buitengesloten, belachelijk gemaakt, roddelverhalen worden verteld tot het compleet negeren van de persoon in kwestie. De effecten van (langdurig) pesten zijn bijzonder heftig, maar zeker ook niet zonder risico!
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burnout en oude gewoonten

Wanneer er met regelmaat dingen in het leven blijven herhalen, dan wordt er al snel gesproken van een ‘patroon’. Echter benaderen wij het in dit geval als oude gewoonten. Want patronen zijn vaak vast, terwijl gewoonten aan- of af- te leren zijn. Het is goed om weten, dat nagenoeg alles wat je doet, is aangeleerd. Dit aangeleerde gedrag wordt aangestuurd door ons onderbewustzijn, die als overlevingsmechanisme werkt, zodat we niet aldoor steeds dezelfde fouten maken.
Verleden vs heden
Helaas hebben we geen toverstafje, waarmee we ons verleden, daar waar vaak de kern ligt van (valse) overtuigingen, kunnen veranderen. Wat wél mogelijk is, de manier waarop wij kijken hiernaar, en hoe we er vervolgens mee omgaan. Daarbij zijn de ingrediënten zoals: (zelf-) liefde en vergeving, belangrijk zijn om verder te kunnen in je ontwikkeling. Raak zeker niet gedemotiveerd wanneer je de (valse) overtuigingen je stagneren in het doorbreken van de patronen waar je tegenaan loopt. Als je eenmaal de balans hebt gevonden, kun je vol vertrouwen jouw pad vervolgen.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en seksualiteit

Zoals veel mensen inmiddels weten, zorgt burn-out voor een vrijwel altijd onplezierige ‘verrassingsaanval’, zodat je ‘opeens’ burn-out bent. Toch als je duidelijk naar de waarschuwingssignalen kijkt, dan is er zeker reden om al in een vrij vroeg stadium aan de bel te trekken. Naast piekeren, een verstoord slaapritme en angsten die meespelen, is het weinig tot geen zin hebben in seks, eveneens een voorbode. Hoewel er uiteraard wel uitgesloten moet worden of het geen zin hebben in seks, niet een andere oorzaak heeft.
‘Het’ komt wel weer!
Je wederhelft heeft ongetwijfeld weleens de opmerkingen te horen gekregen: ‘Ik ben moe, andere keer ok?’ of ‘Binnenkort gaan we weer stevig van bil!’. Alleen ‘binnenkort’ blijkt in dit geval zeer rekbaar te zijn. Tel het gevoel erbij op, ook hierin te ‘moeten presteren’, zorgt ervoor dat er nóg meer druk op je komt. En dat terwijl je al zoveel aan je hoofd hebt.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en perfectionisme

De vraag die bij veel mensen opkomt is: kun je doordat je perfectionistisch bent sneller een burn-out krijgen? Het antwoord is niet met een simpele ‘ja’ of ‘nee’ te beantwoorden. Op zich is er met ambitieus zijn en het beste uit jezelf halen niet zo heel erg veel mis. Uiteraard mits het je niet overbelast. Echter zijn er ook mensen die de lat dusdanig hoog leggen, dat het meer een ‘must’ is, waarbij er eigenlijk te veel geëist wordt van onszelf, waarbij er weldegelijk risico’s kunnen kleven aan perfectionisme en de kans op een burn-out, toeneemt.
Gezond perfectionisme
Zoals benoemd, is er niets mis als je streeft naar perfectie. Op dat moment is er sprake van meer gedoseerd handelen. Het einddoel wat je wilt behalen, is haalbaar zonder dat het je overbelast. De eventuele obstakels weet je oplossingsgericht te overwinnen en dit geeft een mens ook een behoorlijke energie-boost. ‘De beloning’, wanneer het uitpakt zoals je wenst, draagt in dit geval er juist toe bij om een burn-out af te wenden. Je laveert zonder gebruik te maken van vele wegen en omwegen, om het gewenste doel te bereiken.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en trauma’s

Wanneer we spreken over ‘trauma’, is het belangrijk om een duidelijk verschil te maken tussen enkelvoudig trauma (type l), waarbij de persoon in kwestie in het dagelijks leven last heeft van psychische problemen die voort zijn gekomen uit bijvoorbeeld: een ongeluk, aanranding of een andere nare ervaring, terwijl bij een meervoudig trauma (type ll), er dus sprake is van meerdere nare ervaringen, die een langere tijd voortduren, zoals seksueel misbruik, (geestelijke) mishandeling of het herhaaldelijk gepest worden.
Wat zijn de symptomen?
Vooropgesteld dat helaas veel mensen de symptomen (proberen) te negeren, om op deze wijze een poging doen het trauma te verdringen, komen vroeg of laat, toch de angst, nachtmerries, flashbacks en slaapproblemen de hoek om kijken. Als je daarnaast ook de zorg hebt voor een gezin en een drukke, verantwoordelijke baan hebt, is de bal al vrij snel rond.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en overlijden dierbare

Recent onderzoek van Maurice de Hond heeft aangetoond, dat 1 op de 10 mensen die door overlijden een dierbare (nauwelijks) rouwt én werkt, te maken krijgt met een burn-out. Nader onderzoek geeft aan dat het overgrote deel van de ondervraagden, de huidige regeling, niet of nauwelijks toereikend vindt. Daarnaast vinden veel rouwende dat ‘flexibel opneembaar rouwverlof’ een uitkomst kan bieden. Hierbij blijven de vakantiedagen onaangetast en kan de persoon in rouw, twee weken ‘rouwverlof’ opnemen.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en persoonlijkheidsstoornissen

We behandelen in dit blog, de Cluster C- persoonlijkheidsstoornissen. Doordat mensen die onder het Cluster C-persoonlijkheidsstoornis vallen, hebben de ‘pech’ dat ze vaak niet opvallen. Het wordt vaak gekenmerkt door bijvoorbeeld angst. We maken een onderverdeling in drie persoonlijkheidsstoornissen:
- De afhankelijke persoonlijkheidsstoornis
- De dwangmatige/compulsieve persoonlijkheidsstoornis
- De ontwijkende/vermijdende persoonlijkheidsstoornis
Ondanks dat ze niet gelijk opvallen, kunnen ze, zij het in stilte, behoorlijk lijden onder deze persoonlijkheidsstoornis. Het is vanzelfsprekend dat naasten, zoals een partner, hier ook direct/indirect hinder van kunnen ondervinden.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out met kinderen

Wanneer je de diagnose burnout hebt, is dat op zich een confronterend feit, wat vaak tijd nodig heeft om bij je ‘in te dalen’. Het (tijdelijk) niet kunnen presteren en meer dan 100% geven, betekent even behoorlijk terugschakelen naar een lagere versnelling. Als je dan ook nog relatief jonge kinderen hebt, is het eigenlijk dubbelop. Want hoe jij jezelf ook voelt, kinderen hebben toch aandacht nodig. En hoewel het voor jou nu extra zwaar kan zijn, want nu we al geruime tijd in een lockdown zitten, is het rustpuntje als de kinderen naar school zijn, er nu ook niet. De spanning loopt bij je op, hoe goed je ook je best probeert te doen dit te verdoezelen voor hen. Maar jouw gedragsveranderingen blijven bij hen niet onopgemerkt en dat kan ertoe bijdragen dat de kinderen zich anders gaan gedragen. Ze kunnen drukker worden, hun grenzen opzoeken, of juist extreem veel aandacht op willen eisen. Naast alle symptomen van burnout, heb je er nu nóg wat bij, namelijk een schuldgevoel.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en de werking van Re-Attach

De afgelopen maanden heeft Re-Attach AT Work, over heel veel onderwerpen geschreven met betrekking tot burn-out. En het bleek gewaardeerd te worden door veel mensen, want de blogs worden veel gelezen en/of gedownload. Juist omdat in een tijdsgeest als deze, waarin mensen in grote getalen burn-out raken, is het tijd geworden om duidelijkheid te verschaffen wat Re-Attach voor jou kan betekenen. En misschien een handig ‘weetje’, Re-Attach is niet uitsluitend in te zetten bij burn-out, maar daarover straks meer!
Wat is Re-Attach therapie eigenlijk?
Re-Attach is een therapievorm, die gericht is op onder andere het verbeteren van het verwerken van prikkels en emoties, waardoor het stresslevel verlaagt. Het is een vrij rustige therapievorm, waarbij er zowel gebruik gemaakt wordt van ‘denkopdrachten’, maar daarnaast ook het ritmische trommelen op de handen, wat een bijdrage levert aan het opkrikken van het gelukhormoon (oxytocine). De effecten van Re-Attach therapie zijn zeer goed te noemen.
Al vrij snel ervaren cliënten het gevoel van ‘er weer tegenaan te kunnen’, minder stresserende klachten en het schept orde, wanneer we chaos in ons hoofd ervaren.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn out en de ‘overgang’

Vrouwen hebben het doorgaans al niet echt heel erg makkelijk waar het hormonen aangaat. Dan ben je een werkende vrouw, in de leeftijd vanaf 45 jaar en steeds vaker is alles je te veel, ben je oververmoeid, kunt slecht in- en doorslapen en door het slechte slaappatroon is het ook steeds moeilijker om de werkstress goed de baas te kunnen. Dan moeten alle ‘ballen’ in de lucht worden gehouden, want we hebben een overvolle werkagenda, opstandige pubers die door het huis heen stampen, misschien zelfs wel een stukje mantelzorg voor een familielid en dan nog de Corona crisis die er stevig inhakt. Waar je voorheen zo af en toe nog eens kon ontladen met vriendinnen, in een trendy cafe, met een goed glas wijn, zitten we nu dag in dag uit thuis. Met manlief, met pubers met al hun perikelen en de volle werkagenda staat nu in de vorm van een laptop, op de keukentafel.
Verwarring!
Omdat overgangsklachten ook veel overeenkomsten hebben met burn out, is het belangrijk dat de juiste diagnose gesteld wordt. En dat is wel een puntje! Daarom als je zo tussen de 45 en 60 jaar jong bent en je hebt burn out klachten, geef dan ook aan of er eventueel gekeken kan worden of het in dit geval niets te maken heeft met de overgang.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn out en angst

Angst is normaliter een mechanisme om ons te waarschuwen bij (mogelijke) dreiging of gevaar. Echter wanneer er sprake is van burn out, waarbij het lichaam langdurig overbelast is, zie je dat de aanmaak van cortisol verhoogd is. Dit zie je eveneens bij angst- en paniekstoornissen: een verhoogd cortisolgehalte. Hoe hoger en hoe langduriger de druk en stresserende factoren, des te heftiger zie je de negatieve gedachten en paniek kunnen toeslaan.
Hoe kan dat nou?
Vooral de mensen die ‘niet opgeven’ zijn ook vaak degene die door een burn out te grazen worden genomen. Een ruwe schatting geeft aan dat er ruim 1 miljoen mensen zijn gediagnosticeerd met burn out, dan hebben we het nog steeds niet over de mensen die hetzij een verkeerde diagnose hebben gekregen, of nog steeds onbehandeld rondlopen.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn out en zwanger

Een zwangerschap blijft een wonder… een hoopje cellen, wat zich gaandeweg ontwikkelt tot een mini mensje die deels, ‘voorgeprogrammeerd’ is met genen van jou en je partner. De romantische visioenen van de trappelende kindervoetjes, verjaardagstaarten en op zondag met z’n allen, ‘in het grote bed’, zal de meeste aanstaande ouders niet vreemd zijn. Het krijgen van een kind is bijna magisch. En waar sommige mensen jaren hun best moeten doen om een baby te krijgen, al dan niet met medische hulp, worden anderen zelfs ‘verrast’ met een onverwachtse zwangerschap.
Roze wolk of donderwolk?
De meeste stellen hebben een betrekkelijk leuke zwangerschap. Vanaf de positieve test, de aparte vreetbuien waarbij manlief, midden in de nacht maar ergens een doos perenijsjes vandaan moet zien te toveren, tot de eerste keer dat je samen het kindje voelt bewegen.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn out versus bore out

Dachten we tot voor kort nog dat de burn out eigenlijk de enige was die ons ‘klein kon krijgen’, wat blijkt: er is ook nog een bore out. Deze gluiperd weet op een sluipende manier vooral bij mensen die weinig tot geen zelfvertrouwen en/of een laag zelfbeeld, toe te slaan. Dus als jij onder deze noemer valt, lees dan vooral verder!
Wat is het eigenlijk een bore out?
De reden waarom je er weinig tot niets over hoort, is een stukje schaamte want zoals de benaming al aangeeft: in tegenstelling tot de burn out, wat voortkomt om te lang en te veel hooi op je vork genomen te hebben, is de bore out dus eigenlijk het gevolg van een te lange tijd blootgesteld staan aan verveling. Dat met name voorkomt op de werkplek. Je functie is weinig boeiend, alles gaat op de automatische piloot – is dit leven alles wat er is?
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Wederopbouw na een burn-out

Om de draad weer op te pakken na een burn-out is makkelijker gezegd, dan gedaan, daarnaast: waar de één volledig hersteld, kan de ander blijvende klachten houden. Ook zit er verschil in hoelang de hersteltijd in beslag neemt. Want het gemiddelde mag dan rond de zeven maanden liggen, er zijn ook mensen die wel twee jaar nodig hebben, tot zij volledig zijn hersteld.
Blijvende klachten? Nee toch?
Helaas zijn er ook mensen die na een burn-out, blijvende klachten houden. Ieder lichaam reageert anders, maar een bekend gegeven is dat wanneer er druk wordt ervaren van buitenaf, er angst en paniek kan ontstaan, om wederom een burn-out te krijgen. Dat is lastig maar wel vrij normaal. Iemand die een hartinfarct heeft gehad, zie je ook dat zij niet gelijk weer het vertrouwen terug hebben in het lichaam. Dat kost tijd.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en door verlies of rouw

Bij rouw denken we eigenlijk al snel aan het verliezen van een dierbare, door de dood. Echter bestaan er heel veel andere vormen van rouw, die mensen behoorlijk uit balans kunnen trekken. We gaan hierbij verschillende vormen van rouw en of verlies aanstippen. Want buiten het feit dat het pijnlijk is, verdriet doet en het een gevoel geeft van onmacht, kan rouw ook een trigger zijn om een burn-out te krijgen.
Gezondheid laat je in de steek
We hopen allemaal oud te worden, maar uiteindelijk zegt ieder hetzelfde: ‘als het maar in goede gezondheid is’. Helaas hebben we dat niet voor het zeggen en krijgen veel mensen te maken met een ingrijpende en/of ongeneeslijke ziekte. Verlies van gezondheid van jezelf, een dierbare of iemand die je goed kent, het draagt ertoe bij dat we in een soort anticiperende rouwfase terechtkomen.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en door (v)echtscheiding

Laten we er geen doekjes om winden: scheiden is (meestal) heel erg ingrijpend. Zelfs al is het verstandelijk gezien, beter om uit elkaar te gaan en zijn jullie het allebei eens dat deze relatie geen van twee nog gelukkig maakt, dan nog heeft het een enorme impact. Het komt niet voor niets zo vaak voor dat men tijdens een echtscheiding (langdurig) komt thuis te zitten. Bij een scheiding doorloop je vaak meerdere processen. Wanneer het een vechtscheiding betreft, is de kans op uitval vele malen groter.
De controle kwijt
Helaas ziet men niet snel dat naast de rouw, pijn en verdriet, er ook sprake kan zijn van een burn-out. Vooral wanneer er lastig onderscheid wordt gemaakt tussen werk en privé. Maar al te vaak, worden er tijdens het werk mails naar elkaar verstuurd, met hierin verwijten, of berichten via WhatsApp, waarop we door alle frustratie, ons toch laten verleiden om terug te reageren.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out door thuiswerken

Sinds de huidige protocollen ten aanzien van COVID-19, beginnen de cijfers van burn-out door thuiswerk, schrikbarend op te lopen. Helemaal wanneer de thuissituatie eigenlijk niet toestaat om op een goede manier thuis te werken. Hierbij begint het al met een juiste werkplek, waar ongestoord gewerkt kan worden. Zeker wanneer er ook kinderen zijn, die tijdelijk niet naar school kunnen of mogen, trekken we ons terug op een zo rustig mogelijke plek in huis, maar het gemis aan een goede bureaustoel, rust en ruimte om te werken, ontbreekt.
Zoom-moe
Op de werkplek even naar een collega lopen zit er niet in. Nu wordt er vaak gebruik gemaakt van programma’s zoals ‘Zoom’, fijn dat het bestaat, maar van videovergadering naar videovergadering, is vooral geestelijk, een behoorlijke opgave. Inmiddels zijn er diverse onderzoeken gaande naar de psychologische gevolgen van thuiswerken en hierbij valt ook direct op, dat een burn-out steeds frequenter als oorzaak heeft: thuiswerken.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en problemen in de privésfeer

Een burn-out is niet altijd oorzaak van een te hoge werkdruk, er kunnen ook andere factoren mede een rol spelen, zoals problemen in de privésfeer. Het is niet altijd even eenvoudig om dit bespreekbaar te maken op de werkplek. Schaamte en angst op het verliezen van een baan, kunnen ertoe bijdragen dat de problemen worden verzwegen, of dat de persoon in kwestie doorgaat, terwijl de signalen al worden afgegeven: STOP! Tot hier en niet verder!
Mogelijke oorzaken
- Relatieproblemen
- Problemen in de opvoeding van kinderen (ADHD, ASS, pubertijd)
- Financiële problemen
- Burenruzie of slecht, tot geen contact met familie
- Geen sociaal netwerk
- Ingrijpende levensgebeurtenissen (scheiding of overlijden dierbare)
De gevolgen
Wanneer er langdurige stresserende factoren zijn in de privésfeer, zoals spanningen in de relatie of met de opvoeding van de kinderen, is het lastig om thuis nog volledig te ontspannen. Je lichaam staat constant op scherp en het gevoel van onmacht, omdat alles tussen je vingers lijkt te ontsnappen als los zand, maakt dat je te veel je best probeert te doen om alle ballen in de lucht te houden.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en depressie: verschillen en overeenkomsten

Helaas worden deze twee vaak door elkaar gehaald, want er zijn wel degelijk overeenkomsten. Toch is het heel belangrijk dat er een juiste diagnose wordt gesteld want bij een burn-out is er sprake van een verstoring in de energiebalans, terwijl een depressie een stemmingsstoornis is.
Depressie door burn-out
Wanneer je een burn-out hebt, is de aanmaak van het stresshormoon Cortisol in het lichaam erg hoog, wat ertoe bijdraagt dat dat de aanmaak van Serotonine wordt ontregeld. Serotonine is noodzakelijk voor onder andere ons dag- en nachtritme. Wanneer het donker wordt, zet Serotonine zich om in Melatonine, wat ervoor zorgt dat we willen slapen. Wanneer je door blijft gaan op je reserves en weigert toe te geven aan je lichaam, is het niet heel erg vreemd dat er op een gegeven moment depressieve gevoelens optreden. Het liefste duik je je bed in. De wil om door te gaan is er wel, alleen de weg niet meer. Je batterij is leeg. Daarom is het echt heel belangrijk dat (bij voorkeur) een psycholoog, de juiste diagnose stelt.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en een traumatisch verleden

Een traumatische ervaring heeft helaas vele gezichten. Zo kunnen deze ontstaan door onder andere: mishandeling, (affectieve-) verwaarlozing, (v)echtscheidingen of doordat één van de ouders op jonge leeftijd is overleden. Al deze negatieve gebeurtenissen, kunnen een (indirecte) bijdrage leveren aan een burn-out.
Als het verleden je toekomst inhaalt
Overleven is soms de enige manier om jezelf staande te houden, je gunt jezelf geen ruimte om traumatische ervaringen uit je leven te verwerken. Het gevolg is dat er op den duur toch klachten komen. Welke kunnen variëren van: slapeloosheid door piekeren, nachtmerries, depressie, angststoornissen en stress. Het is niet heel erg vreemd dat wanneer er ook een drukke baan, woning met allerhande verplichtingen en of een gezin is dat het welbekende emmertje vroeg of laat doet overstromen. We gunnen onszelf niet de gelegenheid om het verleden, wat maar al te vaak wordt verdrukt, te verwerken. Door jarenlang de deksel op de pan te duwen, bouwt de druk van binnenuit zich op.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.
Burn-out en de invloed van Social Media

In onze huidige tijd, is social media niet meer weg te denken. Tegenwoordig staan we op met onze smartphone en gaan we er ook mee naar bed. Tijdens het ontbijt ‘even’ de laatste nieuwtjes checken op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn, waarmee de gemiddelde Nederlander ruim anderhalf uur per dag doorbrengt op social media. Kwalijk? Overdaad kan inderdaad ook schaden. Aan het einde van de dag is het concentratievermogen verminderd en is het ook stukken lastiger om nieuwe informatie op te slaan op je menselijke harde schijf.
Prikkels, groepsdruk en gevolgen
Met name de wat jongere mensen, lijken bevattelijk te zijn voor een social media verslaving, wat voorkomt uit het FOMO (Fear Of Missing Out), de groepsdruk van je online ‘vrienden’ en soms ook omdat je voor je werkgever actief moet zijn op social media. Als we naar de statistieken kijken, zien we dat vooral aan het begin van een (glanzende) carrière, steeds meer jongeren te maken krijgen met een burn-out. Terwijl als we kijken naar de cijfers van tien jaar terug, kwam burn-out bij deze doelgroep, nauwelijks voor. Het is dus belangrijk om jezelf terug te fluiten, zodat je niet ieder uur ‘moet’ kijken op je mobiel.
Wil je de volledige blog lezen, download hem hieronder. Ik wens je veel leesplezier.