Helaas is het meer regel dan uitzondering, dat burn-out gepaard gaat met angst. Het begint met veel onzekerheid en negatieve overtuigingen, waardoor je werkplek, opeens steeds minder aantrekkelijk begint te worden. Met een scala aan catastrofaal denken, ben je volop bezig om in te vullen wát er allemaal fout kan gaan tijdens je werk. Het gevolg is dan ook: Er gaan dingen niet goed. Logisch, alles wat je aandacht geeft dat groeit! Je lontje wordt steeds korter, je vergeet soms dingen en het wordt steeds lastiger om jezelf te concentreren tijdens een vergadering. Je hartslag gaat omhoog en het liefst wil je weg. Je begint te zweten, en je denken begint onsamenhangend te worden. Angst is een slechte raadgever. En als jij eenmaal thuis bent aangekomen, is het breekpunt daar.
Acceptatie van ‘falen’
Sinds burn-out niet meer weg te denken is uit ons leven, zijn de onderzoeken naar burn-out verder gegaan. Inmiddels weten we nu ook, dat vooral mensen die de lat (erg) hoog te leggen voor zichzelf, een hogere kans hebben om burn-out te raken, dan mensen die zich hierdoor niet, laten beïnvloeden.

Kijken we nog iets dieper, dan zien we dat in het verlengde hiervan, veelal faalangst schuilgaat. Als je dan echt vastloopt en inziet dat werken voor nu geen optie is, gaat het even tijd kosten om te accepteren dat je soms beter wél om hulp kunt vragen. En wanneer je door middel van hulp, van een coach of therapeut, bemerkt dat je echt schoonschip dient te maken, pak die kans aan. Want het is geen falen dat je niet alles op je schouders kunt dragen. Jouw verantwoordelijkheidsgevoel is groots. Alleen het mag niet ten koste van jezelf gaan. Leer hoe je jouw grenzen kunt leren aangeven, en als het erop aankomt, ook bewaken. Want het sluipt er al snel weer in, om toch weer die streep harder te lopen. Een stukje timemanagement is hierin van elementair belang.

Hoe overwin ik mijn angst?
Het is belangrijk dat er vanaf het intakegesprek, duidelijk naar voren komt: ‘Wat heb jij nodig om jezelf prettig te voelen?’. Re-Attach therapie heeft als doel, om in een kort tijdbestek, de valse overtuigingen, positief om te leren buigen en patronen te doorbreken.
Dit bereik je door vast te stellen, hoe jij informatie absorbeert, prikkels ontvangt, en emoties verwerkt. Door het aanleren van nieuwe vaardigheden, wat geheel vanuit de krachtwerk methode zal integreren in je systeem, blokkeer je de negatieve input, en zal de verwerking van informatie vanuit een meer gestructureerde ruimte voor jezelf, de lucht geven die je echt nodig hebt. Door de planning voor vrije tijd, meer voorrang te geven in je agenda, kun je in minder tijd, meer bereiken omdat je scherp de focus kunt behouden. Wanneer de druk te hoog wordt, en de spanningsboog toeneemt, zal je concentratie verder afnemen. Wanneer je het jezelf gunt, om jezelf ook eens op te laden in plaats van je smartphone, krijg je meer energie en nieuwe inzichten in je werk. Je boort je creativiteit aan, wat voortkomt uit de tijd die je investeert in jezelf.

Zeg eens eerlijk?
Als je nu eens jouw leven, van het afgelopen jaar onder de loep neemt, hoe vaak ben jij jezelf tegengekomen? Wanneer kreeg je voor het eerst de drang, om je laptop van tafel te vegen? Ja, goedbeschouwd is het een harde wake-up call die je krijgt. Door zelf te lang over je persoonlijke grenzen te gaan, en andere mensen dit ook toe te staan, schrap je jezelf van je prioriteitenlijstje. Dat is iets, wat duidelijk anders mag. Gun jezelf om ook eens niet op scherp te ‘moeten’ staan. Ga wat vaker de natuur in, geniet van de rust en de frisse lucht in je longen. Woon je in een stad? Of je nou een uur in de file staat op weg naar een klant, of je rijdt op je vrije dag naar het strand of het bos. Maak foto’s of ga op je vrije dag eens eindelijk beginnen aan die ene hobby, waar je het al tijden over hebt. Bovenal geniet!
Zonder stress achter je bureau, met een tevreden glimlach.
Het waren ook pittige tijden. De Corona-crisis heeft behoorlijke sporen nagelaten. Gelukkig mogen we weer terug naar kantoor. En realiseer je: iedereen heeft een verandering doorgemaakt. Je beseft pas wat vrijheid is, als je erin beperkt wordt.
Vol vertrouwen aan het werk
Het fijne bij de ReAttach therapie, is dat je naast de gebruikelijke pakketten, ook gebruik kunt maken van een ‘strippenkaart’. Hiermee kun je nog een aantal keren even sparren, om op het juiste moment, weer even die handvatten aangereikt te krijgen. In overleg met je werkgever, spreken we een traject af.
De afspraken tussen jou en je werkgever, leg ik voor beiden vast, zodat we een duidelijke koerskunnen varen. Het is dan ook belangrijk, te weten dat de basis vertrouwen is bij de begeleiding die je ontvangt. Discretie is dan ook gewaarborgd. Als je behoefte hebt aan wat meer ruimte voor jezelf, om dat beklemmende gevoel kwijt te raken, neem dan gerust contact op. Wanneer jij goed in je vel zit, verdien jij jezelf als werknemer, dubbel en dwars terug!