Burn-out en sporten

Gepubliceerd op 16 maart 2022 om 10:16

Wanneer je de diagnose burn-out hebt gekregen, vallen ook de puzzelstukjes ineen waarom de vuilcontainer aan de weg zetten, al voelt alsof je een marathon hebt gelopen. Je energielevel is enorm laag. Mensen die weten dat je burn-out bent, kunnen je overladen met wel is waar goed bedoelde, maar ongevraagde adviezen.

Deze keer behandelen we het sporten als je burn-out bent. Je kent het vast wel, die goede vriend(in)die zichzelf mega fit voelt sinds hij/zij is begonnen met hardlopen. Het klopt dat hij/zij goed in zijn/haar vel zit en ook nog eens wat overtollige lockdown kilo’s is kwijtgeraakt. Toch moet je er zelf niet aan denken, hoe vaak er ook wordt voorgesteld, om eens ‘lekker mee te gaan’. Maar is het ook echt waar dat je ervan opknapt? De balans is uit je stressmechanisme, hierdoor ontbreekt het je nu aan energie.

Doseren is het toverwoord
Er is gebleken dat wanneer je in beweging komt, je beter herstelt. Echter is het minstens zo belangrijk, om juist nu wel te luisteren naar je lichaam. Zeker wanneer je nog heel erg snel vermoeid bent. Als je dan gelijk inde hoogste versnelling gaat, kost het je zoveel energie, energie die je eigenlijk al tekort komt. Daarom is het rustig opbouwen van je conditie eigenlijk een must! In plaats van gelijk (wederom) over je grenzen te gaan, kun je ook beginnen met het rustig opbouwen. Begin met een dagelijkse (korte)wandeling of ga wanneer het kan, zwemmen. Zo kun je voorzichtig starten met gedoseerd werken aan je conditie. Natuurlijk mag je stevig doorlopen of wat krachtigere slagen maken in het zwembad, maar zorg ervoor dat je niet buiten adem raakt.

Steeds een stapje beter
Het beste is om uiterlijk om 14:00 uur deze inspanning te leveren, omdat als je dit later op de dag doet, de mogelijkheid bestaat dat je
niet kunt slapen. En ook de perioden van rust moeten in balans blijven! Als je wandelt of gaat joggen, laat dan alles goed op je inwerken. Voel de wind in je gezicht, snuif de geur op van de buitenlucht en maak contact met de aarde. Kortom, gebruik je zintuigen waarvoor deze zijn bedoeld. Probeer te waken dat je tijdens het sporten gaat lopen piekeren en malen. 

Betrap je jezelf er toch op dat je afdwaalt, herhaal dan de oefening, zodat je jouw zintuigen wederom aan het werk zet. Begin met een kwartier en bouw het langzaam op tot dertig minuten. Eenmaal thuis is het van belang om goed te hydrateren. Drink voldoende water, en ga even in de relaxstand. Schouders omlaag om te voorkomen dat je spieren gespannen blijven. Even mediteren wil ook zeker helpen.
Op YouTube zijn voldoende (geleide) meditaties te vinden.

Moraal van het verhaal

Wanneer je nog bemerkt dat je zelf herstellend vermogen nog niet optimaal is, doe het dan vooral rustig aan. Waak er wel voor dat je niet alleen maar onder je dekbed kruipt, want dat draagt ook niet bij aan je herstel. Alles begint met acceptatie, van het gegeven dat je burn-out bent. En hoewel mensen het beste met je voorhebben, laat je niet opjutten door toch een grotere prestatie te leveren dan wat je lichaam aankan. Als je een traject volgt bij Re-Attach at Work, kunnen we ook het gedoseerd bewegen/sporten bespreekbaar maken. Ieder mens is uniek, dus geen traject is hetzelfde.

Grenzen aan geven is 1, maar deze bewaken is weer een heel ander verhaal. Ik help je graag op weg. Wil je een vrijblijvend gesprek of meer informatie over de mogelijkheden, mail advies@reattachatwork.nl of bel 085-0606326