Burn-out en narcistisch misbruik

Gepubliceerd op 1 februari 2022 om 19:06

De cijfers zijn de laatste jaren explosief toegenomen. Sinds steeds meer advocaten en artsen zich zijn gaan specialiseren in narcisme, hebben de slachtoffers van narcistisch misbruik, eindelijk een gezicht gekregen. Burn-out raken door je werk komt vaak voor. Alleen zijn er ook de nog meer complexe situaties. Bij narcisme zie je hoe het slachtoffer steeds meer qua identiteit wordt opgeslokt. Contact met familie en vrienden worden afgekapt en al snel zit het slachtoffer in een isolement. Dit in combinatie met tergende ruzies en manipulatie, maakt dat het werk daarnaast, de druppel is die de emmer doet overlopen…

 

Er was eens…

De leeftijd voor sprookjes hebben we gehad zou je zo denken. Toch zijn er steeds vaker vrouwen én mannen slachtoffer van narcistisch misbruik. De onzichtbare littekens zitten vaak diep. Juist omdat het in het begin, allemaal zo perfect leek. Eerst al die aandacht, het luisterend oor en de schouder om op te huilen, dan als je helemaal kwetsbaar hebt opgesteld, wordt het onverwachts tegen je gebruikt. Hierdoor slaat de verwarring toe, en veelal ga je aan jezelf twijfelen. Jammer genoeg zijn de meeste mensen die een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben, een meester in manipuleren. En zo gaan al die loze woorden, voor waarheid door.

 

Patronen  

Wat opvallend te noemen is, is dat er onder mensen die hoog gevoelig zijn, een groot percentage is wat slachtoffer wordt, of is geweest, van narcistisch misbruik. Binnen een destructieve relatie zoals die met een narcist is, krijg je ook te maken met de haast obsessieve controledrang. Waaruit jaloezie kan ontstaan en je met alles en iedereen een relatie wil aanleggen. Maar omwille van dat het ‘zo mooi begonnen was’, blijven we vaak tegen beter weten in, hangen in een relatie, die uiteindelijk gedoemd is te mislukken, en waarbij de psychische schade enorm kan zijn. Slachtoffers zoeken vaak de schuld bij zichzelf. Wat begrijpelijk is, de meeste hoog gevoelige mensen, zijn vaak zeer zorgzaam. En mede hierdoor, zijn ze de ideale voedingsbodem voor een narcist.

Werk gaat voor…

Als je midden in een destructieve relatie bent verwikkeld, kan soms het werk een uitlaatklep betekenen. Immers: je kunt weer even op adem komen, want thuis word je aldoor onderworpen aan een kruisverhoor. Maar omdat je niet helemaal je focus erbij hebt op je werk, laat het timemanagement te wensen over, wat resulteert in een hogere werkdruk, in combinatie met de problemen thuis, zorgen ervoor dat je burn-out raakt. Een narcist in een energiezuiger. En zodra een narcist bemerkt dat je iets prettig vindt, zoals bijvoorbeeld je werk, dan zal er alles aan gedaan worden om het voor je te verzieken. Veel mensen hebben mooie dromen laten sneuvelen, omwille van een foute partner!

 

Stappen zetten

Wanneer je zover bent dat je de relatie gaat verbreken, neem dan zeker de tijd om weer te herstellen. Want de schade is enorm, en heeft ook vaak een lange nawerking. Heb jij soms het gevoel dat je gevangen zit in een relatie? Of ben je uitgeput, door alle ruzies en het proberen alle ballen in de lucht te houden? Weet dat je niet alleen hoeft te staan. Er is op internet veel te lezen over narcisme, en ook steeds meer hulpverleners zijn hierin gespecialiseerd, dus doorbreek de stilte. Re-Attach at Work, kan je begeleiden bij het stukje timemanagement en te leren ontspannen.


«   »