Burn-out of Narcistisch Slachtoffer Syndroom?

Gepubliceerd op 15 september 2021 om 09:32

Burn-out of Narcistisch Slachtoffer Syndroom?

Zoals wel vaker voorkomt, wordt er met regelmaat een verkeerde diagnose gesteld. Een blog met ervaringen van anderen die onjuist zijn gediagnosticeerd met (uitsluitend), burn-out, terwijl het ook (en/of), het Narcistisch Slachtoffer Syndroom bleek te zijn… een waarschuwing vooraf: indien je zelf slachtoffer bent (geweest) van narcistisch misbruik, de ervaringen van lotgenoten, kunnen mogelijk als heftig worden ervaren. Vanwege privacyoverwegingen zijn de namen van de slachtoffers gefingeerd.

De tedere kus van mijn ‘Judas’

 

Tine: ‘Als ik terugkijk op mijn relatie, is het nog steeds onwerkelijk dat ik het niet doorhad dat mijn ex een narcist is. Hij was een streber en maakte anderen graag belachelijk. Als mijn promotie niet doorging, zag hij dat als een falen. Dat ik duidelijk niet capabel genoeg was om in een hogere functie te bekleden. Op den duur begon ik het zelf ook te geloven. Hij was immers de succesvolle manager! Stukje bij beetje trok ik mezelf steeds meer terug in mijn schulp. En toen er door Corona thuisgewerkt moest worden, maakte hij steevast ruzie met me. Hierdoor werd ik steeds meer gespannen, maakte regelmatig fouten in mijn werk, en ook begon ik steeds sneller geïrriteerd te raken op collega’s, tijdens de ‘zoom-meetings’. Ik verzorgde mezelf niet meer en mijn ex bedacht ‘koosnaampjes’ voor me, zoals: “Domme koe” of “lelijk zeug”, ondersteund met veel gevloek en getier. Achteraf bleek hij via Tinder een nieuw slachtoffer te hebben gevonden. En ik mocht ZIJN huis verlaten… Gelukkig kon ik tijdelijk bij een vriendin intrekken en ben me vooral gaan storten op mijn werk. Alleen toen we langzaamaan weer ‘hybride’ begonnen te werken, waren de rapen gaar! Ieder geluid irriteerde me, voelde me vreselijk opgefokt, een hoge hartslag en helemaal nergens meer zin in. Eerst kreeg ik de diagnose burn-out, tot ik per toeval in een magazine een verhaal las over een vrouw die een relatie had met een narcist. Ik voelde mezelf misselijk worden, maar vreemd genoeg vielen de puzzelstukjes wel op hun plaats.’

Quotes slachtoffers narcistisch misbruik

“Strength is removing your kids from a toxic environment, not is learning to live with it -for sake of the kids-” (Unknown)

“Narcistische ouders zien ouderschap als een last en laten hun kinderen graag weten hoeveel werk het is en hoeveel zij voor hun kinderen hebben gedaan” (Unknown)

“I’m in therapy, to learn how to deal with people who should be in therapy” (Unknown)

 

“Herstellen van narcistisch misbruik is voor een groot deel jezelf vergeven dat je zolang in deze toxische relatie bent gebleven” (Narcist.stop)

 

Die oorverdovende stilte…

 

Paul: ‘In 2018 kwam ik bij deze organisatie werken. Mijn leidinggevende destijds, een autoritaire tante, deed zichzelf in begin voor als een ontzettend leuk mens. Ze had humor, was slim en zorgde voor goede cijfers in het bedrijf. Het enige wat me niet aanstond was dat ze vaak dubbelzinnige opmerkingen maakte, als er niemand anders in de buurt was. Toen ik haar daarop aansprak (ik ben getrouwd), veranderde ze haar tactiek. Tijdens vergaderingen dreef ze steevast de spot met me, liep te katten en schold me de huid vol. Na maandenlang getreiter, ben ik wéér op haar afgestapt met het verzoek hiermee te stoppen.  Ze keek me lachend aan en vanaf dat moment negeerde ze me volledig. Hierdoor kwam ik nóg meer onder stress te staan, want ik raakte geïsoleerd op mijn werkplek. De meeste collega’s vonden haar gedrag wel ‘grappig’ geloof ik, en sommigen deden er vrolijk aan mee. Het gevolg was dat ik langdurig ziek thuis kwam te zitten. Ik had het natuurlijk tegen niemand verteld hoe de situatie was, waardoor ik de diagnose burn-out kreeg. En nu ontken ik niet dat ik een burn-out had, maar de oorzaak was wel te wijden aan die narcistische leidinggevende. Dus toen zij een functie kreeg op het hoofdkantoor in het buitenland, ging bij mij de vlag uit! Ik ging weer aan het werk en er kwam een rustige, vriendelijke, man voor haar in de plaats. Doordat hij de rust zelve was, werd ik daar heel erg onrustig van. Ik was aan het wachten op het moment dat hij hysterisch zou gaan schreeuwen, sarcastisch worden, of me totaal zou gaan negeren. Maar dat moment kwam maar niet. Weer kreeg ik ‘burn-out klachten’. Alleen deze keer trof ik een arts, die doorvroeg; en zo kwamen we ook uit bij mijn oude leidinggevende. Door wat ik vertelde over die werkrelatie, gaf hij mij het advies mezelf te gaan verdiepen in narcisme bij vrouwen. Uiteraard heb ik het ook gelijk tegen mijn vrouw verteld, en zij vindt eigenlijk dat ik aangifte moet doen tegen mijn oude leidinggevende. Maar ikzelf zie dat niet zitten.’  

 

 

 

ReAttach therapie als brug

 

ReAttach therapie is heel breed inzetbaar: Of het nu een (preventief) traject is om het ziekteverzuim op het werk omlaag te brengen, een stukje verwerking van valse overtuigingen/oude gewoonten, of misschien zelfs een combinatie van beiden: Weet dat ReAttach een bewezen, snelwerkende, methode is. Juist omdat er bij ReAttach niet gesproken hoeft te worden door jou als cliënt, maakt het zeer laagdrempelig. Meer weten? Neem gerust contact met mij op.