Burn-out door narcisme

Gepubliceerd op 16 juni 2021 om 09:14

Burn-out door narcisme

Steeds vaker zien we dat het burn-out raken niet altijd door te lang en te veel hard werken komt. De stilte wordt doorbroken, maar de cijfers zijn schrikbarend: burn-out door een narcistische partner. Nu is het stereotype beeld van de narcist vaak zoals in de geschiedenisboeken: Narcissus was een knappe jongeman die leefde voor de jacht. Moe van het jagen besloot Narcissus om daar even tot rust te komen en zijn dorst te lessen met het water. Toen hij zich voorover boog zag hij zijn weerspiegeling in het wateroppervlak, maar hij dacht dat het een mooie geest was die in de vijver leefde. Zo bleef hij daar zitten, in bewondering starend naar deze verschijning. Hij werd verliefd op zichzelf. (Bron: Wikipedia). Echter een narcistische partner is als wakker worden in een nachtmerrie…

Niets is wat het lijkt

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis komen vaak zelfverzekerd over. Ze zijn dominant, egoïstisch en kunnen zich niet inleven in de belevingswereld van een ander. Toch achter deze (vele) maskers, zit vaak een laag en negatief zelfbeeld verborgen. Kritiek is dan ook onaanvaardbaar. Het duurt jaren voor mensen de narcist doorzien en de partner, die vaak jarenlang te maken heeft met (geestelijke) mishandeling, heeft een lange weg te gaan om weer zichzelf te worden. Een vaak gehoord verhaal is dat in begin van de relatie de narcist zijn of haar partner naar de hemel tilt. Echter wanneer er in de ogen van de narcist een fout wordt gemaakt, zal de woede en vernederingen worden uitstrooit over het slachtoffer van narcistisch misbruik.

Alarmbellen

Het is van belang om zodra de alarmbellen afgaan, dat je deze niet negeert. Want hoe langer een relatie als deze voortduurt, des te groter is de (psychische) schade. Een aantal kenmerken van narcisme zijn:

 

  1. Opblazen van het ego, zichzelf geweldig vinden
  2. Wil de volledige aandacht van zijn of haar omgeving
  3. Spant anderen graag voor het karretje
  4. Respectloos en toont geen empathie
  5. Ziekelijk jaloers in een relatie
  6. Isoleert zijn of haar partner
  7. Is (verbaal) agressief
  8. Heeft veel (seksuele) relaties gehad

De gevolgen

 

Doordat je jezelf aldoor weg moet cijferen, op je tenen loopt om je partner gunstig te stemmen, heb je het gevoel jezelf te verliezen. De narcist laat je twijfelen aan je gezonde verstand (gaslighting), en door de continue overbelasting ben je bezig met overleven. En dat eist zijn tol. De gevolgen van (langdurig) narcistisch misbruik zijn enorm. Variërend van: Uitputting (burn-out), tot PTSS (Posttraumatische Stressstoornis), waarbij suïcidale gedachten vaak voorkomen. Het is dan ook belangrijk om iemand in vertrouwen te nemen, om dit te doorbreken. Je staat er niet alleen voor, maar het is wel belangrijk dat je zelf de eerste stap zet. Door het te verzwijgen door (valse) schaamte, help je jezelf niet.

Diversiteit in narcisme

Er bestaan verschillende ‘soorten’ narcisten. We benoemen er hier een aantal:

Het zogenaamde narcistische slachtoffer: zij weten met vaak zielige verhalen, zichzelf neer te zetten als slachtoffers. Het is dan ook nooit hun schuld en nemen ook geen verantwoordelijkheden voor de eigen daden. Er wordt verwacht dat anderen de problemen oplossen voor hen.

De verborgen narcist: zij zijn in staat om hun ware aard zo goed te verdoezelen, en hierdoor misschien wel de meest destructieve narcist in zijn soort. De maskers wisselen zich in rap tempo af. Ze kunnen zowel passief agressief zijn, alsmede (verbaal) fysiek agressief. Dan de spiritueel narcist: steeds meer mensen houden zich bezig met spiritualiteit, helaas zijn er de laatste jaren ook veel narcisten die zich voordoen als lichtwerker, goeroe of gebruiken een andere eigen toebedeelde titel. Doordat spiritualiteit als iets zuivers wordt gezien, slaan ze op datingsites toe met prachtige termen. Vaak met als doel misbruik te kunnen maken van de (potentiële) slachtoffers.

 

Het is belangrijk te realiseren dat het echt iedereen kan overkomen om slachtoffer te worden van narcistisch misbruik. Dus breek de stilte…


 »