Levenslessen

Gepubliceerd op 18 januari 2022 om 17:06

Niet iedereen ziet de dingen die we meemaken als zijnde levenslessen. Het gaat er vaak ook om hoe jouw kijk erop is, en hoe ga je ermee om? Hoe verwerk je bijvoorbeeld prikkels/gevoelens die je als onprettig ervaart? En hoewel er in sommige gevallen ook prikkels/gevoelens zijn die wel aangenaam voelen, kunnen deze desondanks lastig te verwerken zijn. Dit heeft vaak met meerdere factoren te maken. Net als bij een burn-out, daar is ook niet 1 specifieke oorzaak aan te wijzen, maar spelen er meerder factoren een rol. Denk hierbij aan aangeleerd gedrag. Wat is ontstaan in het verleden tijdens bijvoorbeeld je opvoeding. Helaas passen we (bewust, onbewust), soms ook aangeleerd gedrag toe als overlevingsstrategie. Iets wat jou toen heeft geholpen om een situatie te ‘overleven’, maar wat inmiddels dusdanig is ingesleten, dat het ongemerkt nu tegen je werkt en de kop opsteekt, wanneer je het nu net niet kunt gebruiken.

 

Welke route volg ik?

Het is belangrijk om jezelf de volgende vragen te stellen: ‘Wat wil ik?’ en ‘Waar wil ik heen voor mezelf?’ Uiteindelijk willen we het liefst het mooiste uit het leven halen, om dit leven ook zo aangenaam mogelijk te kunnen leven. Zonder negatieve spanningen, zonder stress en als het even kan, zonder rampspoed. Het meegaan in een neerwaartse spiraal, kan effect kan hebben op je lichamelijk welbevinden, maar ook geestelijk kun je hierdoor in disbalans raken als je niet uitkijkt. Zolang het goed gaat, krijg je meer de ‘drive’ om nóg meer uit jezelf te willen halen. Ofwel op een constructieve wijze met jezelf bezig willen zijn.

 

 

Fouten maken mag, ervan leren moet (op den duur)

Helaas is niet voor iedereen een geplaveide levensweg weggelegd, vaak komen we op ons pad vele obstakels tegen, die ervoor kunnen zorgen dat we terugvallen in aangeleerd gedrag, wat ons in eerdere situaties heeft geholpen om rechtop te blijven staan. Het gevaar sluipt erin dat je vervolgens over je eigen grenzen heengaat, je ontevreden voelt met de situatie en vervolgens hierdoor in een vicieuze cirkel terecht komt. Oud gedrag afleren is een behoorlijke uitdaging. Want je hebt het immers altijd op dezelfde manier gedaan zoals je deed, dus om dat te veranderen is vaak wel wat extra training nodig.

De helpende hand

Ben je over het algemeen best happy met je leven, alleen loop je zo af en toe tegen situaties aan waardoor je reageert zoals je gewend bent, dan kan een kort traject bij Re-Attach at Work een goede oplossing voor je zijn.

De mensen die bij mij een traject hebben gevolgd, geven vaak als feedback: ‘Had ik het maar eerder gedaan! Ik ervaar nu zoveel meer levensgeluk en oerkracht, dat ik de negatieve periode heb geplaatst waar het thuishoort: achter me!’ Je hoeft niet altijd eerst burn-out te zijn om te leren het beste uit jezelf te halen. Heb jij ook behoefte aan wat extra empowerment? Neem dan gerust contact op, zodat we de mogelijkheden die het beste bij jouw situatie passen, bespreekbaar kunnen maken.


«   »