Burn-out en mentale (over-) vermoeidheid

Gepubliceerd op 11 januari 2022 om 16:24

De werkdruk was de laatste jaren al enorm gestegen, echter sinds we vanwege de Corona-pandemie veelal vanuit huis moeten werken, met hiernaast de onzekerheid of we ons baan kunnen behouden, zijn allemaal factoren die ertoe bijdragen dat we burn-out kunnen raken. Maar de hoofdveroorzaker hierin, is de mentale (over-) vermoeidheid. Hierdoor staan we constant op ‘scherp’. Je kunt jezelf voorstellen dat het ons mentaal uitput. Al deze prikkels bij elkaar zijn helaas vaak een garantie om uiteindelijk burn-out te raken. Maar wat is mentale (over-) vermoeidheid nu eigenlijk?

 

Mentale (over-) vermoeidheid onder de loep

Om mentale (over-) vermoeidheid te begrijpen, is het belangrijk om vooral waakzaam te zijn op de volgende symptomen. Er wordt weleens gedacht dat het uitsluitend samenhangt met fysieke vermoeidheid, maar het tegendeel is waar. Bij mentale (over-) vermoeidheid zien we dat de ‘brug’ naar burn-out hier al wordt geslagen. Concentratieproblemen, een korter, of geen lontje meer hebben, lastig vinden om beslissingen te nemen en, jawel daar is het dan: ook minder energie. Echter bij fysieke vermoeidheid kunnen we nog weleens bijtanken door met een dekentje op de bank een avond (of twee), te Netflixen, maar wanneer er sprake is van mentale (over-) vermoeidheid, is er toch een andere aanpak noodzakelijk.

 

 

Voorkomen is beter dan genezen!

Dat het om te beginnen erg belangrijk is om stresserende factoren te reduceren en waar mogelijk, volledig uit te schakelen, behoef je geen raketgeleerde voor te zijn. Alleen het lastige is dat we inmiddels overtuigd zijn dat we prima zijn in multitasking. Helaas is het in de praktijk niet altijd het geval. Door constante overprikkeling, door telefoontjes, mailtjes, pushmeldingen, social media én ons gezin, is dit echt te veel om te verwerken in ons brein. Het is dan ook verstandig om op een andere manier te werk te gaan, waarbij je ook het ‘multitasken’ beperkt houdt.

Handvatten die je kunnen helpen

Een goed begin is het beperken van de prikkels. Je zult zien dat wanneer je jouw mobiel op vliegtuigstand zet, dat er een heel stuk rust ontstaat. Geen telefoontjes, appjes of andere meldingen die je uit je concentratie halen. Daarnaast is het belangrijk de focus te houden op hetgeen prioriteit heeft. We zijn vaak bezig met het ‘versnipperen’ van onszelf. Door echt gericht aan de slag te gaan met de taak die af moet zijn, claim je wat ruimte voor jezelf. Maak regelmatig gebruik van  een moment van rust. Dus werk je achter een beeldscherm? Wend dan regelmatig je blik van je scherm af, loop af en toe een rondje en neem voldoende welverdiende, pauzes. Heb je snel hinder van geluiden om je heen? In dat geval kun je gebruik maken van een prikkelarme koptelefoon, zodat je zonder omgevingsgeluiden die je uit je concentratie halen, met je werk bezig kunt zijn. Voor meer tips, coaching en trainingen kun je natuurlijk ook altijd kennismaken met Re-Attach at Work, onze manier van werken is om weer vol in je kracht te staan. Zelf de regie in eigen handen te hebben en dat ook heel duidelijk te voelen. 


«   »