Als je jezelf afvraagt wat ‘coping’ inhoudt, dan gaan we voor het gemak even helemaal terug naar de kern. Coping is afgeleid van het Engelse: ‘to cope with’, als je dit vertaald kom je uit op ‘het kunnen omgaan met’. Afhankelijk welke copingstijl jij hanteert (soms heb je jezelf meer copingstijlen eigen gemaakt), is dan ook het effect dat een stressvolle situatie op je heeft en hoe je daarmee omgaat. Wanneer je in een stresserende situatie terechtkomt, zoals: verdriet, ziekte, verlies van je baan, een overlijden van een dierbare of een relatiebreuk, kan dit tijdelijk of in sommige gevallen langdurig gevoel van eenzaamheid, verdriet, angst of neerslachtigheid veroorzaken. Er zijn diverse manieren om hiermee om te gaan.
Oplossingsgerichte copingstijl (Actief aanpakken)
Deze copingstijl heeft als doel het probleem bij de kern aan te pakken. Je bent naar alle waarschijnlijkheid praktisch ingesteld en wil niet afwachten maar echt concreet tot de kern zien te komen. Na de analyse neem je alle mogelijke oplossingen die je bedenken kunt onder de loep, en maakt uiteindelijk een keuze uit een oplossing die voor jou het beste lijkt te werken. Indien een situatie niet op te lossen is, zoals in een verlies, dan zal je een andere copingstijl hanteren, die meer emotiegericht is.

Verdovende coping (Palliatieve reactie)
Veel mensen hebben de neiging om te grijpen naar de verdovende copingstijl. Wanneer de stressboog gespannen staat, begin je (veel) te roken, te drinken, drugsgebruik, seks (een orgasme tegen de stress), of je stort jezelf voor 200% op je werk. Hoewel het voor het moment een prettige vlucht uit de werkelijkheid is, kan dit uiteraard wel risico’s met zich meebrengen, zoals verslavingsproblematiek en in het geval van het op je werk storten kan dit weer bijdragen aan burn-out raken.
Vermijdende copingstijl
Als je een vermijdende copingstijl toepast, dan probeer je eigenlijk te doen of het probleem of situatie er niet is. Een soort van struisvogelpolitiek, waarbij je volledig opgaat in iets totaal anders, wat meestal ook niet echt iets zinvols is. Je kunt denken aan: gamen, online gokken, op social media rondhangen, (online) shoppen of op youTube, filmpjes kijken. Hoewel het voor het moment even zorgt dat je niet bezig bent met het daadwerkelijke probleem, realiseer je vooral wel, dat het probleem op deze manier niet zichzelf oplost.
Sociale steun zoekende copingstijl
Wanneer je steun zoekt, een luisterend oor, troost of daadwerkelijk concreet een hulpvraag neerlegt bij anderen, ben je het in ieder geval niet aan het opkroppen. Op zich is deze copingstijl prima, want door je verhaal te doen, krijg je vaak alweer wat meer lucht en kun je alles weer wat helderder zien. Daarbij twee weten er vaak meer dan één.
Piekerende copingstijl (Passief reactiepatroon)
Het aldoor blijven piekeren over hetgeen er gebeurd is, maakt dat je dusdanig veel aandacht geeft aan het negatieve, dat het ook steeds groter wordt. Het is een goed teken dat je een oplossing probeert te vinden, alleen als je blijft ‘hangen’ in machteloosheid, raak je oververmoeid en kun je ook niet meer helder nadenken. Zeker als je hierdoor slaapproblemen krijgt. Een goede tip: neem een piekerschrift. Als je merkt dat je weer begint te piekeren, schrijf het op en realiseer je dat je nu niets kunt veranderen aan de situatie. Dus leg het schrift (het probleem), naast je neer en probeer wat rust te nemen.
Frustratie copingstijl (Expressie van emoties)
Uiteraard kan het enorm opluchten om je gal te spugen. Toch is het wel belangrijk jezelf te realiseren dat het voor de mensen waarop je jouw boosheid en/of spanning uit, niet bepaald prettig is. Want laten we realistisch blijven: in boosheid zeggen we allemaal dingen die nu niet altijd even ‘politiek correct’ overkomen.

Troostende copingstijl (gerustellende gedachten)
Door deze nuchtere benadering, waarbij je inziet dat het uiteindelijk wel goed zal komen, wat natuurlijk ook (bijna) altijd zo is, kun je in ieder geval jezelf kalmeren. Waak er wel voor dat als er wel direct actie noodzakelijk is, dat deze copingstijl mogelijk niet direct de meest handige is om toe te passen.
Herken jij één, of misschien meerdere copingstijlen? Welke is voor jou doorgaans het meest effectief? Misschien kun je nog wel een helpende hand gebruiken? Neem dan vooral contact op met Re-Attach at Work.