Irrationele gedachten

Gepubliceerd op 14 december 2021 om 20:07

Irrationele gedachten

Als we kijken naar irrationele gedachten, zijn er een aantal die veelvuldig voorkomen. We zetten ze even op een rijtje.
De perfectionist: ‘Ik moet alles goed doen, anders ben ik een loser!’
De love-junk: ‘Ik please iedereen om ervoor te zorgen dat ze mij aardig vinden’.
De rampdenker: ‘Ik kan er niet mee leven als er iets gebeurt dat trek ik echt niet!’
De lage frustratietolerant: ‘Ik kan er niet tegen dat iedereen me altijd maar dwars loopt te zitten!’
We kunnen door middel van onze manier van denken te veranderen, dus positief om te buigen, hiermee ongewenst gedrag, wat (mede) ontstaat door irrationele overtuigingen, doorbreken en verbeteren.

 

RET wat is dat?

RET staat voor Rationeel Emotieve Therapie, wat vorm is van psychotherapie en cognitieve gedragstherapie. Deze therapievorm kan uitstekende resultaten opleveren, waardoor onze interpretatie die we hebben over (negatieve) gebeurtenissen, de boosdoener is voor psychische klachten. Met RET worden de irrationele gedachten, omgebogen tot rationele gedachten. Bijvoorbeeld van: ‘Ik ben een mislukkeling! Het bedrijf heeft gelijk dat ze me ontslagen hebben, ik zal nooit meer een baan vinden!’ tot: ‘Ik ben ontslagen omdat het bedrijf moest inkrimpen qua personeel, dus ik zal vast en zeker een andere baan vinden die beter bij me past’.

 

ABC-tje

Bij RET wordt er volgens het A-B-C-model gewerkt. Waarbij de letters voor het volgende staan:

A = Activating event (de aanleiding en of oorzaak)

B = Believes (de overtuiging mbt de situatie)

C = Consequences (gedrag en emoties)

Concreet: Het is niet de situatie zelf A die ervoor zorgt hoe wij ons voelen, maar de manier waarop wij tegen de situatie aankijken B. De manier waarop we naar de situatie kijken zorgen voor bepaalde emoties en gedrag hierop C. Dus als je op een andere manier zou kijken naar de situatie, ontstaan er andere gedachten, waardoor je jezelf anders gaat voelen en hier ook naar gaat handelen.

  1. De situatie: Mike is al jaren bevriend met Kees. Nu heeft Kees een ander gevraagd om wekelijks te gaan squashen.
  2. Mike’s gedachten: Kees vindt die andere gast aardiger dan mij. Ik ben vast veel minder leuk of interessant.
  3. Consequentie in gedrag: Mike gaat Kees uit de weg, en laat niets meer van zich horen.

A-B-C- en D-E

Als je gedachten irrationeel zijn en je zou besluiten om door middel van RET te leren omdenken, zal het ABC-tje worden aangevuld met D en E. Wat je tot het volgende zal brengen:

  1. Waarbij je jouw irrationele gedachten bediscussieert, en daarbij relativeert: ‘Ik heb minder conditie dan Kees, fijn dat hij nu een gelijke heeft om mee te squashen’.
  2. Evalueren: ‘Ik kan nog zoveel leuke andere dingen doen met Kees, en nu kan ik ook weer wat meer aan mijn studie doen.

Herken jij het ABC-tje? Wil je graag hierin verandering aanbrengen, en naar D en E? Ook hiermee kan Re-Attach at Work je van dienst zijn. RET heeft bewezen een positief effect bij:

  • Burn-out
  • Stress klachten
  • Depressie
  • Slapeloosheid
  • Verslavingen

Neem vrijblijvend contact op om te beoordelen welke therapievorm het beste bij je aansluit.


«   »