Hoe blijf je stress de baas

Gepubliceerd op 22 november 2021 om 09:06

Stress… er is een periode geweest dat we het woord niet meer konden horen! De huisarts gaf snel aan dat iets door ‘stress’ kwam, maar wat is stress nou eigenlijk? En is het altijd negatief? Ieder mens heeft weleens in meer- of mindere mate te maken met stress. Nu is af en toe onder lichte stress te staan niet direct rampzalig, sterker nog, het houdt ons scherp, echter als het chronisch wordt, door allerlei factoren die in je leven spelen op dat moment, is het weldegelijk een kwalijke zaak. Hebben we te veel aan externe prikkels, of is er echt dreigend gevaar, reageert het lichaam hierop. Als je langdurig onder stress staat, en bemerkt dat je minder goed slaapt, een korter lontje hebt en steeds vaker een naar gevoel in je maag hebt, dan is het taak om voor jezelf te erkennen dat het verstandig is om jouw stress de baas te blijven.

 

De oorzaken van burn-out

In een mensenleven gaat helaas niet altijd alles van een leien dakje. We kunnen te maken krijgen met werkstress, die in beginsel ertoe bijdraagt dat we stress ervaren, alleen… als je te lang hiermee doorloopt, dreigt een burn-out. Vaak zien we dat het niet uitsluitend werkstress is, maar dat er diverse situaties meespelen, zoals problemen in de privésfeer, waarbij je kunt denken aan schulden, relatieproblemen of weinig tot geen sociaal netwerk en dus een stuk eenzaamheid, wat zeker nu vanwege de COVID-19 crisis, vaak voorkomt. Ook kan een heftige gebeurtenis mede een rol spelen. Een dierbare die ernstig ziek wordt of een scheiding. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat het functioneren niet meer als vanzelfsprekend gaat. Tel er een stukje persoonlijke aanleg bij op, en de cirkel is rond. Er zijn nu eenmaal mensen die voor zichzelf de lat erg hoog leggen, geen ‘nee’ kunnen zeggen, of het lastig vinden om hulp te vragen.

 

Kleine stapjes is ook vooruitgang

 

Natuurlijk wil je niets liever dan zo snel mogelijk jezelf weer helemaal de ‘oude’ voelen. Alleen, zo werkt het helaas niet. Het is belangrijk om vaste patronen te doorbreken, zodat je op een andere manier leert omgaan met stresserende factoren. Hiervoor doe je er goed aan om een stappenplan te maken.

  1. Durf om hulp te vragen. Je hebt geen cape met de letter S om, dus je hoeft ook niet als een superheld door het leven te gaan. Vraag hulp wanneer je te veel stress krijgt van de taken op je werk.
  2. Een gezonde geest in een gezond lichaam. Het is belangrijk om te zorgen voor gezonde voeding, voldoende te hydrateren en te bewegen. Gooi die Corona-kilo’s eraf, door in beweging te komen, het liefst in de buitenlucht. Lukt het je niet alleen? Doe het samen met iemand of zoek een coach. Maar bouw het wel rustig aan op!
  3. Zorg voor voldoende slaap. Hoewel het verleidelijk kan zijn om met een goed glas, series te kijken op Netflix, toch is het dringende advies, dit niet te doen. Zorg voor voldoende slaap. Geen tv op je slaapkamer, voldoende frisse lucht, en lees eens een (saai) boek.

4. Denk om je ademhaling. Als je hinder van stress hebt, ademen we vaak sneller en ‘hoog’. Terwijl het juist van belang is om vanuit de buik te ademen. Je kunt       op YouTube veel ademhalingsoefeningen vinden en… meestal kun je er ook nog beter door slapen!

5. Schrap cafeïne. Het drinken van koffie of energiedrankjes, doen we al snel als we laag in onze energie zitten. Alleen het geeft maar heel kort een ‘boost’. Het         gevolg is dat je jezelf juist daarna alleen maar meer lamlendig voelt. Neem liever water of groene thee.

 
Luister naar je lichaam
Het is belangrijk dat je leert te luisteren naar de signalen die je lichaam geeft. Daar hoort ook bij dat je je grenzen aangeeft, maar nog belangrijker: dat je ze ook bewaakt! Zeker waar het je werk betreft: je kunt beter in dit stadium ‘nee’ zeggen, dan dat je door blijft gaan op de oude voet, met als gevolg dat je burn-out raakt. Dan ben je nóg verder van huis. Zit het vooral in de privésfeer of heb je iets ingrijpends meegemaakt? Maak eens een afspraak met je praktijkondersteuner, er zijn diverse (online) trainingen te volgen, waardoor je op een andere manier leert omgaan met de situatie. Ook kan het helpen om iets aan yoga, mindfulness en/of te gaan mediteren. Natuurlijk kun je ook in gesprek gaan met Re-Attach at Work, waarbij je een stukje persoonlijke coaching kunt volgen. Samen kunnen we stress de baas!
 

Wist je dat? 

Rond de 88% van de Nederlandse bevolking, in meer of mindere mate, stress ervaren? En dat met name in de ‘wintertijd’ mensen hiervan meer last hebben? Dit komt mede door een tekort aan zonlicht. Soms kan een daglichtlamp uitkomst bieden. En zodra het kan: een vakantie naar de zon in de wintermaanden, geeft je enorm veel nieuwe energie.


«   »